Alukset
15.05.2022 //
Teksti:
Kari Martiala
//
Kuva:
JS Suomi, Sami Perttilä

Vuosaari valmiina Finnlinesin uusille aluksille

Finnlinesin uuden rahtilaivasarjan ensimmäinen alus aloittaa liikenteen kesän 2022 aikana. Vuosaaren satama on uudistanut infraansa ja kaikki on valmiina liikenteen käynnistymiseen.

Ensimmäinen uusista hybridiroro-aluksista lähtee Kiinasta kevään aikana ja saapuu Vuosaareen kesäkuussa, toinen heinäkuussa ja kolmas elokuun aikana.

– Odotamme Vuosaaressa innolla uusien alusten saapumista, rahtiliikenteen liiketoimintajohtaja Jukka Kallio sanoo.

Uudet ympäristöystävälliset, innovatiiviset ja energiatehokkaat alukset vähentävät päästöjä myös satamassa ollessaan. Vuosaaressa se näkyy muun muassa alusten akkuteknologiassa.

– On hienoa, että varustamo on satsannut ympäristöystävällisyyteen. Satamassaoloajan laiva käyttää sähköä ja saamme siten satama-aikaiset päästöt pienemmiksi.

Laivojen 5 MWh:n akkuyksiköt mahdollistavat varastoidun sähkön käytön satamissa.

Kaikissa uusissa GG5G-luokan aluksissa käytetään uusimman sukupolven elektronisesti ohjattuja moottoreita, jotka käyttävät fossiilisia polttoaineita merellä ja satamissa sähköä. Litiumparistoihin varastoidulla sähköllä pystytään vastaamaan laivalla tapahtuvan toiminnan energiantarpeeseen. Akut ladataan ajon aikana akseligeneraattoreiden ja 600 neliömetrin aurinkopaneelien avulla.

GG5G-aluksiin on asennettu myös pakokaasujen puhdistusjärjestelmät rikki- ja hiukkaspäästöjen vähentämiseksi.

Finnlinesin pistolaiturin työt käynnistyvät

Kaikki neljä uusille, leveämmille laivoille tarkoitettua ramppia on muutettu vaatimusten mukaisiksi. 

Kallion mukaan alusten lastimäärä kasvaa selvästi, sillä uusien alusten kapasiteetti on lähes 40 prosenttia suurempi nykyisiin verrattuna.

Uudet laivat pystyvät kuljettamaan kerralla noin 300 perävaunua, 150 autoa ja 500 merikonttia.

– Pistolaiturin jatko on kilpailutettu ja rakentaminen alkaa toukokuussa.

– Rakentaminen on tällä hetkellä todella kallista. Nyt on urakoitsijoiden markkinat ja teräksen hinta on noussut. Alkuperäinen kustannusarvio pistolaiturin rakentamisesta on kasvanut huomattavasti. Työ kannattaa kuitenkin tehdä nyt, kun meille myönnetty vesilupa on vielä voimassa ja asiakkuus on meille tärkeä.

Uudet alukset tulevat Finnlinesin Itämeren, Pohjanmeren ja Biskajan liikenteeseen. Matkan varren satamissa pystytään hyödyntämään alusten suurta kapasiteettia.

Vuosaaressa uudet isot alukset lisäävät liikennettä satamissa ja korvaavat nykyisiä aluksia, joille voi olla käyttöä myös tulevaisuudessa.

– Odotamme mihin liikenteeseen nämä nykyiset alukset sijoitetaan. Löytyisikö niille ehkä uusia linjoja, Kallio miettii.