Alukset
30.11.2021 //
Teksti:
Kari Martiala
//
Kuva:
Kari Martiala

Vuosaaren uusi meriväylä valmistuu jouluksi

Vuosaaren uusi 13 metrin meriväylä on valmis, mutta vesialueella, josta saavutaan satamaan, tehdään vielä levennystöitä.

Pituudeltaan 30 kilometriä pitkä meriväylä on käytössä suunnitelmien mukaan vuoden loppuun mennessä.

Väylän rakennuskustannukset jäivät selvästi alle alkuperäisen budjetin. Jo kilpailutusvaiheessa voitiin nähdä, että tarjoukset ovat huomattavasti edullisempia kuin budjetoitu. Kokonaiskustannukset muodostuivat 10 milj. euroa arvioitua alhaisemmaksi.

– Tämä on ollut todella pitkä projekti. Lähdimme jo vuonna 2013 viemään tätä hanketta eteenpäin yhdessä nykyisen Väyläviraston kanssa. Luvitus- ja valitusprosessi vei seitsemisen vuotta ja rakentamaan päästin kesäkuussa 2020. Tällaiset projektit vaativat meiltä pitkän tähtäimen suunnittelua ja perspektiivi on todella laaja, Helsingin sataman rahtiliikenteen liiketoimintajohtaja Jukka Kallio kertoo.

Kallion mukaan tulevaisuuden ratkaisuissa on kysymys siitä, jatkuuko laivojen koon kasvu vai muuttavatko koko ajan kasvavat ympäristömääräykset jollakin tavalla niitä laivoja, joita Vuosaareen saapuu.

– Tässä työssä pitää osata katsoa pitkälle tulevaisuuteen. Tällä hetkellä uudet valmistuvat laivat ovat koko ajan suurempia ja siksi uutta syvempää väylää tarvitaan.

Tällä hetkellä akkuteknologia ei sovi laivojen pääpolttoaineeksi, ihan lyhyitä reittejä lukuun ottamatta. Tehovaatimukset ovat niin suuria, että riittävän kokoiset akut painaisi-
vat niin paljon, että mukaan ei mahtuisi lainkaan lastia.

– Muiden polttoainevaihtoehtojen merkitys alusten kokoon on vielä näkemättä ja se, mitä niiden tuomat muutokset edellyttäisivät toteutuessaan satamilta. Nähdäänkö joskus esimerkiksi 50–100 konttia kuljettavia itseohjautuvia konttialuksia, jotka ajavat Helsingin ja Tallinnan välillä. Tällainen pieni konttialus saattaisi kulkea jopa sähköisenä, Kallio miettii.

Euroopan unionin osarahoittama hanke -logo.