Kolumni
23.03.2023

Ville Haapasaari Helsingin Uutisissa: Vain keskusta täynnä elämää voi menestyä

Vain pääkaupungin keskusta täynnä elämää voi menestyä Itämeren metropolien välisessä kilpailussa. Helsingin keskusta-alue on hiljentynyt yhtäällä etätyön ja verkkokaupan suosion seurauksena sekä koronan myötä vähentyneen matkailun vuoksi. Keskustan virkistäminen ei ole suotta kaupungin päätöksentekijöiden pohdinnoissa.

Ville Haapasaari.

Satama on käynnistänyt ensi vuosikymmenen alkuun kestävän investointiohjelman, joka mahdollistaa ruotsinlaivojen keskittämisen Katajanokalle ja Tallinnan laivaliikenteen Jätkäsaaren Länsisatamaan. Tämä avaa Kauppatorin ja Etelärannan alueiden kehittämisen kaupunkilaisten olohuoneeksi ja vetovoimaisten matkailukohteiden tyyssijaksi. Pitkän kehityspolun ensimmäinen konkreettinen askel on vihdoin otettu, kun Makasiiniterminaalin purkutyöt Eteläsatamassa käynnistyivät. Rakennus on maan tasalla heinäkuussa.

Satamatunneli on välttämätön edellytys satamatoimintojen siirroille ja siten koko Eteläsataman alueen kehittämiselle. Satama on sitoutunut kustantamaan tunnelin rakentamisen Jätkäsaaresta Länsiväylälle. Keskusta-alueella satamiin johtava liikenne vähentyy ja siirtyy Jätkäsaaressa maan alle parantaen merkittävästi alueen viihtyisyyttä. Tunnelivaihtoehdot ovat parhaillaan ympäristövaikutusten arvioinnissa.

Järjestelyt mahdollistavat ennen kaikkea Helsingin lähivuosien merkittävimmän vetovoimahankkeen eli arkkitehtuuri- ja designmuseon sijoittamisen alueelle. Onnistuessaan maailmanluokan museohanke lisää Helsingin kansainvälistä kiinnostusta ja matkailua Suomeen. Risteilymatkustajat ovat tärkeä kohderyhmä museolle ja vastaavasti houkutteleva museokohde lisää laivamatkustamista. Museohanke tulee toteuttaa siten, että kaupungin ja sataman kehitys liikennejärjestelyineen turvataan myös rakennusaikana.

Helsingin satama on portti Suomeen. Matkustajasatama ja viihtyisä keskusta sen välittömässä läheisyydessä tarjoaa monelle matkailijalle ensimmäisen mielikuvan Suomesta. Sataman kautta kulkevat miljoonat matkailijat ovat olennainen osa Helsingin ainutlaatuista kaupunkielämää. Matkailijoiden tuomat tulot tuovat työtä ja toimeentuloa monelle ihmiselle ja yritykselle.

Kirjoittaja Ville Haapasaari on Helsingin Satama Oy:n toimitusjohtaja.