Alukset
06.05.2015

Nesteen Lotus bunkraa vähärikkistä Helsingissä

Neste oilin M/T Lotus bunkraa vähärikkistä polttoainetta laivoille Helsingin kolmessa satamassa, eli Eteläsatamassa, Länsisatamassa ja Vuosaaren satamassa. Ruotsalaiselta Sirius Shippingiltä aikarahdattu alus on erikoistunut laivasta laivaan -tankkaukseen.

Lotuksen toimittama polttoaine on alle 0,1 prosenttia rikkiä sisältävää keskitislepohjaista kaasuöljyä eli MDO:ta (marine diesel oil).

M/T Lotus on lähes 90 metriä pitkä kaksoisrunkoinen tankkeri, jonka lastikapasiteetti on 4 400 kuutiometriä. Laiva täyttää keskivaikeiden talviolosuhteiden vaatimukset, sillä sen jääluokka on 1B. Käytännössä tämä tarkoittaa, että alus kykenee liikkumaan murtajan avustamana jopa 60 sentin jäissä. Alus käyttää polttoaineenaan luonnollisesti Neste Oilin vähärikkistä MDO:ta.

Laivasta laivaan -tankkauksen suunnittelussa Neste Oil on tehnyt tiivistä yhteistyötä Helsingin sataman asiantuntijoiden kanssa. Bunkrausalus kykenee toimimaan Helsingin satamien kaikissa laituripaikoissa ja monenlaisessa säässä.

Tankatessa bunkrausalus kiinnitetään vastaanottavaan laivaan, minkä jälkeen liitetään polttoaineletku. Polttoainetta siirretään keskimäärin 200 kuutiometriä eli 200 000 litraa tunnissa. Isoissa matkustaja-aluksissa saattaa olla jopa tuhansien kuutiometrien polttoainetankit, mutta erityisesti lyhyellä reitillä on taloudellisempaa tankata kerralla jokseenkin pieni määrä, jotta aluksen lastauskapasiteettia ei kuluteta enemmän kuin on välttämätöntä.

Bunkrausalus käy täydentämässä tankkejaan Porvoon jalostamolla.

Uusi MDO-laivadiesel säästää moottoreita karstoittumiselta, sillä se palaa huomattavasti puhtaammin kuin perinteinen raskas polttoöljy. Myös koneen huoltoväli pitenee entisestä. Uuden polttoaineen käyttöönotto vaatii vain pieniä muutoksia moottoreihin.