Kestävä kehitys
15.05.2019 //
Teksti:
Kari Martiala

Konteista on moneksi

Merikontit ovat monin tavoin ihanteellista rakennusmateriaalia, koska ne ovat vahvoja, kestäviä, pinottavia, leikattavia, siirrettäviä, modulaarisia ja suhteellisen halpoja. Teräksistä konttia pidetään myös ympäristöystävällisempänä kuin perinteisiä rakennusmateriaaleja, kuten sementtiä ja tiiltä. Konteista rakennettaessa valtava määrä terästä pääsee uusiokäyttöön.

Merikonttiarkkitehtuurista käytetään termiä cargo container architecture eli cargotecture. Arkkitehdit ovat innostuneet suunnittelemaan konteista monenlaisia rakennuksia, kuten asuntoja, kesäasuntoja sekä toimisto- ja väistötiloja.

Suomessa asuntorakentamiskohteet ovat vielä harvinaisia, mutta ulkomailla merikonttien käyttö erilaisissa käyttökohteissa on trendikästä. Yhdysvalloissa patentoitiin jo 1980-luvulla menetelmä ”teräksisen kuljetussäiliön muuttamiseksi asuinrakennukseksi”.

Merikontit ovat varteenotettava ratkaisu esimerkiksi katastrofialueille. Ne sopivat äärimmäisiin sääolosuhteisiin, kuten tornadojen, hurrikaanien ja tsunamien iskiessä asutuille alueille.

Kontit on puhdistettava huolellisesti ennen rakennuskäyttöä. Sisäpinnat tulisi hiekkapuhaltaa paljaaksi ja maalata uudelleen myrkyttömällä maalilla.

Kontteja riittää erilaisiin käyttökohteisiin, sillä maailmalla on arvioiden mukaan noin 24 miljoonaa rahtikäytöstä poistettua merikonttia.