Helsingin Satama
14.12.2020 //
Teksti:
Kari Martiala 
//
Kuva:
Tuukka Ervasti & Lehtikuva

Georg Otsin upeat laulut elävät yhä

Georg Ots -laivalle virolaisen laulajasuuruuden musiikkia esittävä Jori Otsa ei ehtinyt, mutta nyt hän haluaisi yhtyeineen matkata Georg Otsin kotimaahan ja viedä sinne pieteetillä tulkitsemiaan lauluja. Georg Otsin merimiesromantiikkaa henkiviä lauluja on taltioitu Otsan ja hänen yhtyeensä uudelle Harbor Georg -albumille, jonka satamakuvat on ikuistettu Vuosaaressa.
 

Tänä vuonna Suomessa on vietetty huippusuositun virolaisen laulajan Georg Otsin syntymän 100-vuotisjuhlaa. Georg Otsin nimi tuli tutuksi suomalaisille hänen upeista tulkinnoistaan, ja 60-luvulla häntä pidettiin Olavi Virran kaltaisena tähtenä.

Georg Otsin meriaiheiset, slaavilaista kaihoa ja merimiesromantiikkaa tarjoilevat laulut vievät niin tulkitsijansa kuin kuulijat merimatkalle.

– Meri merkitsee minulle vapautta, voimaa, nöyryyttä ja perspektiiviä. Myös lapsuutta ja koko elämäni mittaista elinympäristöä. Olen yhden kerran yrittänyt asua sisämaassa, eikä siitä mitään tullut. Kaipasin meren läsnäoloa tuulineen ja huutavine lintuineen, orkesterin laulaja Jori Otsa kuvailee. 

– Tästä levystä tuli ehkä kaihoisampi kuin ensimmäisestä ja hyvä niin. Meri ja satamat, niissä on sitä kaihoa runsain mitoin. Lähtemistä ja hyvästit jättöä, ulapalle häipymistä. Sellaista elämä on.

– Muistan, miten lapsena isän ja äidin kanssa harrastettiin ihan vain autolla ajelua iltaisin ja nämä ajelut jossakin vaiheessa aina päättyivät satamaan. Käytiin katsomassa, mistä laivat olivat tulleet ja minkälaisia ne olivat. Se oli jännää ja hyvin tunnelmallista, ja jätti vahvan jäljen muistiin. 

Myöhemmin bändivaiheessa monen soittajakaverin isä työskenteli laivalla, joku merikapteenina ja toinen kokkina. He kertoivat tarinoita unohtumattomilta reissuilta

Amerikkaan, olivat nähneet siellä Bostonit, Savannahit ja monet muut kuuluisat kaupungit. Otsan oma isä pysytteli maissa, mutta työskenteli koko työuransa raumalaisella laivatelakalla rakentamassa uusia aluksia. 

– Merenkulku, satamat, telakat ja tämä kaikki on vahvana minussa, vaikka en sinne raumalaiseen merimieskouluun lopulta mennytkään. 

Georg Ots
Georg Otsin syntymän 100-vuotisjuhlaa on vietetty tänä vuonna.

Vuosaaren satama merilaulujen taustana

Uudelle albumille tuli ikivihreiden iskusävelmien lisäksi myös yksi Jori Otsan säveltämä ja sanoittama laulu. Se antoi myös nimen koko albumille, Harbor Georg. Albumin kuvat ja myös Harbor Georg -laulun video taltioitiin aidossa satamassa, Vuosaaressa.

– Oli selvää laulua kirjoittaessani, että teemassa pysytään, eli laulu vie merelle, tai paremminkin sieltä palaavan seilorin viimeiseen merireissuun. 

– Oli todellakin haaste lähteä kirjoittamaan laulua noiden ikivihreiden joukkoon. Oli vältettävä käyttämästä moderneja kielikuvia ja sanontoja, mentävä vanhaan tunnelmaan ja elettävä se. En tiedä kuinka se lopulta onnistui, sen päättävät tietenkin kuulijat. Mielestäni se kuitenkin soljahtaa hyvin sinne muiden laulujen joukkoon.

Uusi meriaiheinen albumi on Jori Otsan mukaan osa Georg Ots -trilogiaa, joissa ensimmäinen levy edusti esittelyä ja hyppäämistä estradeille, toinen albumi vie kuulijat orkesterin mukaan merelle ja kolmannella levyllä palataan lähtöpisteeseen ja jätetään haikeahko hyvästi tälle teemalle.

Albumin tuttuja klassikoita ovat muun muassa Saarenmaan valssi, Ilta redillä ja Mustanmeren valssi.

– Joku onkin joskus kysynyt, miksi laulat juuri Otsin lauluja, ja olen vastannut, että ne lohduttavat minua, Otsa sanoo.

– Georg Otsin laulut kolahtavat minulle paremmin kuin monen muun saman aikakauden esitykset, sillä niissä on selvä slaavilainen sävelkulku ja jonkintasoinen vakavahenkisyys. Hänen ohjelmistossaan olikin kansanmusiikkia ja venäläisiä romansseja, jotka mielletään jo jollakin tavalla taidemusiikin puolelle.
Jori Otsa suunnitteli ensimmäisen kerran Georg Otsin musiikin esittämistä jo kymmenen vuotta sitten, mutta vasta nyt, oikean kokoonpanon myötä haave sai siivet.

Akustisessa Mah´Orkka yhtyeessä soittavat harmonikkaa Rolf Storsjö, primabalalaikkaa Kari Hartikka ja kontrabassobalalaikkaa Turkka Wahlbäck. Yhtyeen ensimmäiset harjoitukset koettiin vuoden lopussa 2018. 

Ensimmäisen albumin taustat saivat uudella levyllä lisämausteita. Kokkolalainen viulisti Tuomas Rounakari vieraili muutamalla raidalla, kuten kokkolalaisen AkkaPella kuoron kolme naislaulajaakin. Hienot taustalaulut he tekivät nimellä Reelingin ruusut. Albumi myös äänitettiin ensimmäisen levyn tapaan satamakaupunki Kokkolassa äänittäjä Tommi A Lehtosen studiolla. 

Levyä saa ostaa kaikista hyvin varustelluista levykaupoista ja niiden nettisivuilta, sekä tietysti orkesterin omilta sivuilta ja keikoilta. 

Lisätietoja:
www.joriotsajamahorkka.fi

Harbor Georg -videon voi katsoa YouTubessa.