Alukset
13.12.2020 //
Teksti:
Kari Martiala
//
Kuva:
Finnlines

Finnlinesin uuden rahtilaivasarjan ensimmäinen alus liikenteeseen vuoden 2021 lopussa

Finnlinesin ensimmäinen uusi alus aloittaa vuoden 2021 lopussa, ja Vuosaaren satama on jo uudistanut omaa infraansa muun muassa leventämällä ramppeja.

Suomeen tulevien uusien Finnlinesin rahtialusten sisaralus Eco Valencia aloitti liikennöinnin Italian ja Espanjan välillä marraskuussa. Alus poikkeaa säännöllisesti Livornon, Savonan, Barcelonan ja Valencian satamissa. Uuden GG5G-luokan 12 yksiköstä yhdeksän sijoitetaan Välimerelle ja kolme konsernin tytäryhtiön Finnlinesin liikenteeseen Itämeren, Pohjanmeren ja Biskajan reiteille. 

Kaikissa uusissa GG5G-luokan aluksissa käytetään uusimman sukupolven elektronisesti ohjattuja moottoreita, jotka käyttävät fossiilisia polttoaineita merellä ja satamissa sähköä. Litiumparistoihin varastoidulla sähköllä pystytään vastaamaan laivalla tapahtuvan toiminnan energiantarpeeseen. Akut ladataan ajon aikana akseligeneraattoreiden ja 600 neliömetrin aurinkopaneelien avulla.

GG5G-aluksiin on asennettu myös pakokaasujen puhdistusjärjestelmät rikki- ja hiukkaspäästöjen vähentämiseksi.

Suomeen tulevien sarjan alusten konseptisuunnittelun toteutti Knud E. Hansen läheisessä yhteistyössä Grimaldin ja Finnlinesin kanssa. Kolme Finnlinesille tulevaa alusta mukautetaan Finnlinesin vaatimuksiin. Niissä esimerkiksi perävaunun kapasiteetti on 5 800 kaistametriä verrattuna GG5G-mallin 7 800 kaistametriin. Perävaunujen lisäksi

Finnlinesin tyypillinen rahtiyhdistelmä sisältää myös kontteja, paperirahtia sekä uusia autoja. Sääkannella kuljetetaan ensisijaisesti kontteja ja liikuteltavia säiliöitä.

Alusten mitat, kaksiruuvinen rungon muoto ja kaksitahtiset koneet ovat identtiset GG5G-vakiolaitteiden kanssa, mutta Finnlinesin alukset vahvistetaan jääluokan 1A Super standardeihin. 

Finnlinesin ensimmäinen alus toimitetaan vuoden kuluttua ja se sisältää myös kaikki Grimaldille rakennettavien yhdeksän GG5G:n vihreät piirteet.