Helsingfors Hamn har uppdaterat Olympiaterminalen lämpligt till byggnadens 70-årsjubileum

09.06.2022
Nyheter
Passagerare vid incheckning portar på terminalens entréhall.
Sjöutsikten som öppnar sig mot Södra hamnen skapar trivsel och stämning. 

Olympiaterminalen fyller 70 år i sommar. Under våren fick terminalens entréhall en ansiktslyftning i den stil som rådde då byggnaden ursprungligen byggdes. Nästa steg är att förnya landgångsarrangemangen och terminalens parkeringshall. Förutom ny inredning och ökad trivsel, så gjordes vänteutrymmet större och energieffektiviteten och passagerarsäkerheten förbättrades.

Olympiaterminalen planerades av Risto-Veikko Luukkonen och Aarne Hytönen och blev färdigt samtidigt som de olympiska spelen ordnades år 1952. Under årens lopp har Olympiaterminalen sett olika sidor av den finska sjöturismen, varit utsatt för sjövädret och betjänat stora passagerarströmmar. För många Helsingforsbor är terminalen en kär och betydande del av stadsbilden – kulturhistoria när den är som bäst. 

Olympiaterminalen, som i början även kallades för Havsstationen, firar sin födelsedag den 16 juli – givetvis i arbetets tecken. Den glada resestämningen höjs av levande musik, ballongdekorationer och en fotoutställning som visar upp terminalens historia.

Mer vidsträckt sjöutsikt och bättre passagerarupplevelse

Hand on a round door handle.
dörrhandtagen med bokstaven O, som designats just för den här byggnaden

Helsingfors Hamn uppdaterade sin veteranterminal genom att förnya dess entréhall. Man ville återställa inomhusutrymmena i den museiskyddade byggnaden, så att de bättre påminner om de ursprungliga. Vid renoveringen tog man bort sådant som byggts upp under årens lopp men som inte längre behövs. Nu får passagerarna glädjas åt en ännu rymligare avgångshall. Sjöutsikten som öppnar sig mot Södra hamnen skapar trivsel och stämning. 

Man ökade också på antalet sittplatser och restaurerade de gamla funkisläderbänkarna. De ursprungliga fönsternischerna i sten, den stora kompassrosen i golvet samt dörrhandtagen med bokstaven O, som designats just för den här byggnaden, bevarades. 

Även roligt och modernt i utbudet

I början av juni öppnar den nya Aperol baren i avgångshallen. Företagaren är den samma som för terminalens restaurang Bistro O och förutom bistron finns det en stor soliga terrass med gott som sittplatser.  

Till barnpassagerarnas glädje finns det denna sommar en glasskiosk utanför terminalen och inomhus en iWall motionsspelvägg, som även lämpar sig för vuxna. 

I samband med renoveringen förnyade man dessutom terminalens biljettkontrollportar och deras system så att de är motsvarande de som används i Västra terminalen 2 och Skatuddens terminal. Vidare ligger ansvaret för systemet hos hamnen härefter, vilket sparar utrymme och ökar effektiviteten.

Lincheckning diskar och automater på en terminals entrèhall.

– Vi har lyssnat med öppet öra på såväl kundernas som Tallink Siljas önskemål, och förnyelsen av entréhallen blir klar nu i början av sommaren. Det ska bli ännu bekvämare att inleda en sjöresa från den traditionella Olympiaterminalen, gläder sig utvecklingschef Marika Pauli, som ansvarar för passagerarservicen och fastighetsutvecklingen vid Helsingfors Hamn.

– Olympiaterminalen har en gång i tiden planerats mycket framsynt. Även om byggnaden redan är 70 år gammal, kan den fortfarande svara på behoven som ett stort antal passagerare har. Terminalen och incheckningen har utvecklats under årens lopp, och incheckningsautomaterna som numera finns i terminalen stöder incheckningen och därigenom gör passagerarupplevelsen smidigare. I den förnyade och öppnare entréhallen får passagerarna också beundra våra flaggskepp Silja Serenade och Silja Symphony, som trafikerar från Olympiaterminalen till Åland och Stockholm, berättar Johanna Kallioväli, som ansvarar för Tallink Silja Oy:s terminalverksamhet.

Black, round leather bench.

Trevlig ombordstigning

Under sommaren renoverar hamnen terminalens passagerargång och landgång. Belysningen sköts med effektiva ledljus, som också sparar energi. Ytorna förnyas och de gamla ledstängerna i ek slipas och målas till ny glans.

Ombordstigningsbryggan får en ny tygmatta. Till skillnad från vad man skulle kunna tro, är den enkel att hålla ren och vid behov kan trasiga delar lätt bytas ut mot nya. Till det positiva räknas även materialets hållbarhet och brandsäkerhet. Det första som passagerarna märker är hur bullret av resväskor som dras längs med golvet dämpas tydligt tack vare tygmattan.

Uppfräschning av Olympiaparkeringen

Renoveringen avslutas under hösten i källarvåningens parkeringshall, Olympiaparkeringen. Den får energivänliga och driftsäkra dörrar, fler luftvärmepumpar samt optimering av husteknik. Dessutom installeras laddningsstationer för elbilar i hallen.

Trivseln i parkeringshallen ökas med hjälp av service design, effektiv ledbelysning och förbättrad skyltning. 

Hamnen och passagerarpaviljongen har flera gemensamma år kvar. Dem njuter vi av tillsammans med 
passagerarna – i äkta maritim anda.