Varaudu maahantuloon koronatodistuksilla ja FINENTRYN käytöllä

01.12.2021
Uutiset
Matkustajia saapumassa maahan Länsiterminaali 2:ssa Helsingissä.

EU:n Schengen-alueen sisärajavalvonnan päätyttyä 26.7.2021 ja laivamatkailun vilkastuessa Helsingin Sataman kautta matkustavien kannattaa varautua terminaalien ja autokenttien ajoittaiseen ruuhkautumiseen varsinkin maahan saapuessa. Varaa mukaasi tarvittavat todistukset ja käytä FINENTRY-palvelua.

Kaupungin terveysviranomaiset ohjaavat jatkossakin Helsinkiin saapuvat laivamatkustajat tarvittaessa terveystarkastukseen tai koronavirustestaukseen. Tällä halutaan taata terveysturvallisuus EU:n sisärajavalvonnan päättyessä.

Ota todistukset mukaan matkalle 

Sinulla tulee olla laivaan noustessa todistus yhdestä tai kahdesta koronarokotuksesta, negatiivisesta koronatestituloksesta tai sairastetusta COVID-19-taudista. 

Saapuvan matkustajan tulee tartuntatautilain perusteella esittää todistukset maahan saapuessa. Ne on hyvä ottaa ajoissa esille, jotta tarkastus on mahdollisimman sujuvaa. Samoin laivoilla jaossa oleva Helsingin Soten yhteystietolomake täytetään hyvissä ajoin etukäteen.

 Maahantulon jälkeen tehtävät terveystarkastuskäytännöt  

Uuden virusvariantin vuoksi Helsingin Satamassa tarkastetaan kaikki maahan saapuvat matkustajat. 

Kaikki matkustajat, mukaan lukien autolla saapuvat, luokitellaan kahteen linjaan, vihreään ja punaiseen. Matkustajien velvollisuus on itse valita oikea linja. 

Eteläisen Afrikan maissa edellisen kahden viikon aikana oleskelleiden tulee hakeutua satamassa terveystarkastukseen punaiselle linjalle.

Vihreän linjan valitsevat 

•    matkustajat, joilla on todistus täydestä rokotussarjasta 
•    todistus 6 kuukauden sisällä sairastetusta covid-19-taudista 
•    tavaraliikenteen kuljetus- ja logistiikkahenkilöstö
•    Suomesta lähteneet risteilymatkustajat, jotka eivät ole käyneet maissa

Vuonna 2006 tai myöhemmin syntyneiltä lapsilta ei edellytetä todistuksia.

Valitse punainen linja, jos

•    sinulla ei ole mitään edellä mainituista todistuksista. 
•    saavut jalan ja sinulla on todistus negatiivisesta testistä tai vajaasta rokotussarjasta. 
•    olet oleskellut 2 viikon sisällä maissa, joissa on havaittu B.1.1.529-virusmuunnoksen (omicron) leviämistä.  

Autokaistalla vihreälle linjalle pääsevät myös autoilijat, joilla on negatiivinen testitodistus tai todistus vajaasta rokotussarjasta. Jos autossa matkustaa yksikin punaiselle linjalle kuuluva henkilö, valitaan punainen linja.

 

Sujuvoita maahantuloa Finentry-palvelulla


Matkustaja voi nopeuttaa saapumistansa Suomeen käyttämällä Finentry-palvelua. Siihen kannattaa rekisteröityä jo lähtömaassa. Palvelusta saa ohjeet tarvittavista koronatesteistä ja sen kakutta voi varata ajan testaukseen. 

Finentry-palvelun mainos.

Tutustu ja rekisteröidy Finentry-palveluun täällä.

Uutinen julkaistu 23.07.2021. Päivitetty viimeksi 1.12..2021: Lisätty Sosiaali- ja terveystoimen ohjeet maahan saapuville.