Merimatkailu alkuvuonna ilahduttavan vilkasta

19.04.2023
Uutiset
Silja Serenade ja kaksi Viking Linen alusta Eteläsatamassa.

Tammi-maaliskuussa Helsingin kautta kulkeneiden laivamatkustajien määrä on selvästi vilkastunut verrattuna edellisen vuoden vastaavaan aikaan, jolloin pandemia vielä vaikutti matkustukseen vahvasti. Alkuvuoden rahtiliikennettä rasitti ahtausalan lakko.

– Tallinnan ja Helsingin välinen laivaliikenne oli tammi-maaliskuussa lähes koronaa edeltäneellä tasolla. Tukholman reitin matkustajamäärätkin ovat vertailukelpoiset vuoteen 2019, kun otetaan huomioon, että reitillä on nyt 3 laivaa, ja ennen koronaa 4, kertoo Kaj Takolander, Helsingin Sataman matkustajaliikenteestä vastaava johtaja.
–  Ainakin toistaiseksi odotukset kesäksi ovat optimistiset.

Helsingin sataman linjaliikenteessä kulki tammi-maaliskuussa 1 606 000 matkustajaa, mikä on 58 % enemmän kuin edellisen vuoden vastaavana aikana. 

Vilkkain laivareitti oli totutusti Helsingin ja Tallinnan välinen, sillä kulki tammi-maaliskuussa 1 287 000 matkustajaa. Toiseksi vilkkaimmalla Tukholman reitillä matkustajia kulki lähes 281 000.

Ahtaajien lakko näkyy rahtiliikenteen määrissä 

Helmi-maaliskuun vaihteessa kaksi viikkoa kestäneen ahtausalan lakon vaikutukset näkyvät erityisesti alkuvuoden konttiliikenteen määrissä. 

Tammi - maaliskuussa kokonaistavaraliikennettä kulki Helsingin sataman kautta 3,5 miljoonaa tonnia, mikä on 3,9 % vähemmän kuin edellisen vuoden vastaavana aikana. Siitä tuontia oli 1,6 miljoonaa tonnia (-3,9 %) ja vientiä 1,8 miljoonaa tonnia (-4,6%).

Yksiköidyn tavaraliikenteen* määrä oli 2,9 miljoonaa tonnia (-6,2 %). Konttiliikenne laski edellisestä vuodesta 13,9 % tonneissa mitattuna, kumipyöräliikenteessä** lasku oli vähäisempi 2,7 %.  

* Suurin osa Helsingin Sataman kautta kulkevasta tavarasta on Suomen ulkomaankaupan yksiköityä tavaraliikennettä, eli konteissa, rekoissa ja perävaunuissa kuljetettua rahtia.
** Kumipyöräliikenne = kuorma-autoilla, rekoilla ja perävaunuilla kuljetettu tavara.

Lisätietoja:
Helsingin Sataman liikennetilasto tammi-maaliskuu 2023

sähköposti: mediadesk(at)portofhelsinki.fi
mediapuhelin virka-aikana: 040 506 5280

Rahtiliikenteen lukuja korjattu uutiseen 20.4. (korjatut luvut lihavoitu tekstissä), sillä tilastointijärjestelmässä ilmenneiden ongelmatilanteiden vuoksi maaliskuulta oli jäänyt puuttumaan merkittävästi lasteja. Myös liikennetilasto tammi-maaliskuulta päivitetty uuteen versioon.