Itämeripäivänä 25.8. tavataan Eteläsataman Pakkahuoneenlaiturilla!

18.08.2022
Uutiset
Itämeripäivän logo

Itämeripäivä on juhlapäivä meren kunniaksi. Päivä innostaa ihmisiä nauttimaan ainutlaatuisesta kotimerestämme sekä tekemään konkreettisia tekoja sen hyväksi. Juhlinnan lisäksi Itämeripäivänä opitaan lisää meren monimuotoisesta luonnosta, kulttuurista ja historiasta. 

Itämeripäivänä eri tahot järjestävät tapahtumia ympäri maata. Helsingin Sataman toimintaan pääset tutustumaan Eteläsataman Pakkahuoneenlaiturin telttakylässä. Siellä kuulet, miten kauppamerenkulun satamassa otetaan huomioon ympäristöasiat ja Itämeri. Kokoa satamapalapeli ja osallistu somekilpailuun!

  • Osoite: Eteläranta 7, Helsinki
  • Aika: 25.8.2022 klo 12:00 – 18:00
  • Tapahtuma on maksuton ja kaikille avoin!
  • Tutustu tapahtuman tuoreimpiin uutisiin facebookissa.
Merentutkimusalus Aranda.

Samassa yhteydessä laiturilla on merentutkimusalus Arandan avoimet ovet, mikä tarjoaa mainion tilaisuuden tutustua aluksen laitteistoihin ja siellä tehtävään tutkimukseen. Lisäksi aluksella on mm. työpaja, jossa pääsee harjoittelemaan jäteveden puhdistusta. Arandan laiturinaapuriksi saapuu Metsähallituksen meritiimin venekunta.

Laiturialueen telttakylä tarjoaa tekemistä kaiken ikäisille. Tapahtumassa pääsee ihailemaan levänäytteitä mikroskoopilla, tutustumaan Itämeren kartoittajien työvälineisiin, osallistumaan meriaiheiseen tietovisaan ja roskien lajittelutestiin, kokoamaan satamapalapeliä ja samalla tutustumaan eri toimijoiden työhön Itämeren hyväksi.

Merentutkimuksesta kiinnostuneille luvassa on tietoa muun muassa tutkimusmenetelmistä, -laitteista ja -kalustosta, Itämeren vedenalaisten salaisuuksien kartoittamisesta ja käynnissä olevista tutkimushankkeista.

Suomen ympäristökeskuksen kumppaneina tapahtuman järjestävät Baltic Sea Action Group, Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut, Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY, Helsingin Satama, Ocean Ladies ry, Naispurjehtijat – Sailing Ladies ry, Suomen Rotary, Geologian tutkimuskeskus, Luonnonvarakeskus, Metsähallitus, Suomen merentutkimuksen infrastruktuuri FINMARI ja Suomen Merentutkijat ry.

John Nurmisen Säätiön käynnistämää ja koordinoimaa Itämeripäivää vietetään vuosittain aina elokuun viimeisenä torstaina erilaisten tapahtumien ja tempausten parissa. Teemapäivän tavoitteena on nostaa esille tärkeitä merellisiä aiheita ja innostaa tekemään konkreettisia tekoja Itämeren hyväksi. Päivä juhlistaa meren monimuotoisuutta ja mittaamatonta arvoa. Juhlinnan lisäksi tavoitteena on lisätä tietoa meren luonnosta, kulttuurista ja historiasta. Vuonna 2022 Itämeripäivää vietetään 25.8.

Lue lisää Arandan avoimet ovet -tapahtumasta.